Ihmisiä, siis eläimiä -podcastin vieraana

ihmisiis

Minulla oli ilo vierailla Henry Vistbackan juontamassa, erinomaisessa Ihmisiä, siis eläimiä -podcastissa. Ohessa kuvaus lähes nelituntisesta juttutuokiosta ja linkit, josta keskustelua pääsee seuraamaan:

Ihmisiä, siis eläimiä -podcastin 23. jakson vieraana joogan asiantuntija, tietokirjailija ja suomentaja, teologian maisteri Matti Rautaniemi, joka pitääMiska Käpin kanssa jooga-aiheista Maailmanpuu podcastia. Myös Erakkomajoista kuntosaleille -kirjastaan tunnettu Rautaniemi käsittelee joogaa tuoreesta näkökulmasta: yksi hänen keskeisistä punaisista langoistaan on eronteko joogamyytin ja joogan historian välillä. Siinä missä paljon viljelty joogamyytti korostaa joogan yhtenäisyyttä ja muuttumattomuutta, historiallisessa näkökulmassa keskiöön nousevat muutokset ja joogan ristiriitainen moninaisuus. Usein kuullut puheet siitä, että jokin tietty joogamuoto olisi ”oikeaa joogaa” asettuvat tämän myötä totutusta varsin poikkeavaan valoon.

Mielenkiintoisia läänejä kartoitetaan myös, kun vieraani kertoo siitä, millaisia kytköksiä joogalla on hindunationalismiin. Jooga kytkeytyy Intiassa hyvin erilaisiin arvomaailmoihin ja asiayhteyksiin kuin lännessä. Keskustelemme myös joogaopettajia koskevista vääristyneistä mielikuvista, joissa joogaopettaja mielletään nuhteettomana yli-ihmisenä. Kiintoisa teema on myös sellainen poliittinen korrektius, jossa jooga pyritään puhdistamaan länsimaisen edistysuskon kanssa yhteensopimattomista puolistaan, ja erojen korostaminen leimataan ”joogafobiaksi”.

Kaiken kaikkiaan keskustelu tarjoaa avartavia näkökulmia joogaan ja olemassaoloon kaikille, joita kyseiset asiat kiinnostavat tai eivät kiinnosta.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=OAUjmuXM_rc
Soundcloud: https://soundcloud.com/ihmisiis/23-matti-rautaniemi

iTunes: https://itunes.apple.com/fi/podcast/ihmisiä-siis-eläimiä/id1322581275?mt=2
RSS: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:358481639/sounds.rss
Kieku: https://www.kieku.com/channel/Ihmisiä%2C%20siis%20eläimiä/Ok6n7sEb7E

Facebook: https://facebook.com/ihmisiis
Twitter: https://twitter.com/ihmisiis
Instagram: https://instagram.com/ihmisiis

Patreon: https://www.patreon.com/vistbacka

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s