Kirjat

erakkomajoista_kansi

Onko jooga uskonto? Miksi erilaisia joogamuotoja on niin paljon? Keitä ovat joogamaailman todelliset gurut ja nykyiset rocktähdet? Ensimmäinen suomenkielinen kirja joogan 3500-vuotisesta historiasta vastaa näihin kysymyksiin ja kuvaa joogan matkaa muinaisesta askeettisesta harjoituksesta globaaliksi hyvinvointi-ilmiöksi. Matti Rautaniemen teos Erakkomajoista kuntosaleille kyseenalaistaa yllättävällä tavalla useimmat vallitsevat mielikuvat joogasta.

”Moguliaikana joogit eivät olleet Himalajan erakkoluolissa meditoivia pyhimyksiä, vaan yhteiskunnan laitamilla eläviä, pelkoa herättäviä rosvoja.”

Kun uskontotieteen opiskelija Matti Rautaniemi astui ensimmäisen kerran joogasalille vuonna 2005, hän alkoi ihmetellä, miksi vanhoissa joogateksteissä kuvatut harjoitukset poikkeavat merkittävästi nykyisten joogatuntien ohjelmasta. Tästä alkoi syventyminen joogan filosofiaan ja historiaan. Kävi ilmi, että jooga on muuttanut muotoaan useammin kuin kerran.

Jooga on vuosisatojen saatossa kytkeytynyt uskontoon, magiaan, nationalismiin, ja lopulta kuntoiluun ja pop-musiikkiin. Erakkomajoista kuntosaleille kuvaa joogan vaiheita keskittyen sen historiaa muovanneisiin henkilöihin.

”Monet tutkijat, intellektuellit, seikkailijat ja mystikot sovelsivat joogan tekniikoita ja valmistivat tietä hippiliikkeelle, jonka kautta itämainen mystiikka löysi tiensä nuorisokulttuuriin.”

Syksyllä 2014 Intia nimitti ensimmäisen joogaministerin ja toi joogan valtion virastoihin ja kouluihin. Tämä harmittomalta vaikuttava päätös on osa laajempaa prosessia, jossa jooga toimii hindulaisen identiteettipolitiikan välineenä. Joogan monimutkaista suhdetta uskonnollisiin juuriinsa on selvitelty myös oikeussaleissa. Historiallisen sisältönsä lisäksi Erakkomajoista kuntosaleille luo silmäyksen näihin ajankohtaisiin tapahtumiin ja pohtii, miltä joogan tulevaisuus näyttää.

Saatavilla nyt. Julkaisija Basam Books.

ISBN 978-952-260-395-1
Kl. 29.52, 59.331, 98,132
nidottu
320 sivua

Tilaa kirja Basam Booksin verkkokaupasta!

Erakkomajoista kuntosaleille Goodreadsissa.

Erakkomajoista kuntosaleille Facebookissa.

Kirjasta sanottua:

”Erakkomajoista kuntosaleille on erinomainen tietokirja, joka viettelee vaivatta mukaansa jopa yksilön, jolle jooga ei välttämättä ole tuttua saati läheistä. Vaikka opus sisältää lähes tainnuttavan määrän tietoa joogan eriskummallisesta ja värikkäästä kulttuurihistoriasta, se ei ikävystytä tai harhaile. Erakkomajoista kuntosaleille on syvällinen, sivistävä ja viihdyttävä lukukokemus.”

– Toimittaja-tietokirjailija Perttu Häkkinen

”Matti Rautaniemen kirja on ainutlaatuinen suomen kielellä, mutta harvinaisuus myös maailmanlaajuisesti: teos missä joogan pitkää ja vaiherikasta historiaa käsitellään sekä laajan akateemisen tuntemuksen tiedolla että omistautuneen joogaajan sydämellä.”

– joogalehti Anandan päätoimittaja, dosentti Måns Broo

”Rautanimi kirjoittaa sujuvaa, selkeää ja helppolukuista tekstiä, vaikka haukattavana on todella iso aihe. ––– Teos herättää ajattelemaan itse: Millaisiin aikansa ilmiöihin perustuu se jooga, jota itse harjoitan? Kuuluuko siihen myyttejä, joita tarvitsisi purkaa?”

– joogaohjaaja Elina Kokkoniemi, Suomen Joogalehti

”[Erakkomajoista kuntosaleille] onnistuu loistavasti lähes mahdottomassa: kokoamaan yksiin kansiin akateemisen joogatietämyksen päälinjat selkeällä ja usein yllättävällä tavalla.
Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille joogasta muutenkin kuin henkilökohtaisena harjoituksena kiinnostuneille. Tämän parempaa yleiskatsausta akateemiseen joogatutkimukseen on vaikeaa kuvitella.”

– Joogaopettaja Janne Kontala, Ananda

Aiheesta muualla:

HBL: Yogamyternas mästare
Perttu Häkkinen: Ennen joogattiin erakkomajoissa, nyt kuntosaleilla

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s